برخی مواقع دیده میشود که دانشجویان در زمینههای مختلف نیاز به کمکهای مالی دارند و از این رو وزارت علوم از طریق صندوق رفاه دانشجویان برای کمک به دانشجویان اقدام نموده است و تسهیلاتی را در انواع زمینهها مانند شهریه، ازدواج، زیارت، مسکن، تحصیلاتی و دیگر زمینهها ارائه میدهد.
این تسهیلات به خاطر اینکه معمولاً دانشجویان دارای شغل مناسب و درآمد کافی نمیباشند، دارای سود کمی میباشد و مدت بازپرداخت آنها معمولاً طولانی مدت است تا دانشجویان امکان بازپرداخت اقساط وامهای دریافتی خود را داشته باشند. البته هر یک از انواع وامهایی که با عنوانهای متفاوت به دانشجویان پرداخت میشود، دارای شرایط و نحوه پرداخت و سود متفاوتی میباشند و دانشجویان نیز با کسب آگاهی در مورد هر یک از آنها میتوانند نسبت به شرایط و نیاز خود به نوع خاصی از این وام ها اقدام نمایند. همانطور که بیان شد این تسهیلات برای کمک کردن به دانشجویان در جهت تسهیل تحصیلات و دیگر شرایط زندگی آنها می باشد بنابراین اگر دو دانشجو با شرایط یکسان از نظر دیگر موارد به جز شرایط مالی نسبت به دریافت وام، درخواست خود را داده باشند، اولویت دریافت با آن دانشجویی خواهد بود که از نظر مالی نسبت به دانشجوی دیگر نیاز بیشتری به این وام دارد. چرا که اهداف پرداخت این وامها هم برای همین منظور میباشد. هر ساله وزارت علوم نسبت به توانایی مالی خود مبلغ مشخصی برای وام دانشجویی اختصاص می دهد و هر چقدر بتواند مبالغ بیشتری را به این زمینه اختصاص دهد دانشجویان بیشتری خواهند توانست از مزایای این وامها بهره مند گردند.
وزارت علوم، بخش صندوق رفاه دانشجویی را مسئول تخصیص و پرداخت این تسهیلات نموده است.
در واقع این صندوق رفاه دانشجویی میباشد که مدیریت وامهایی را که قرار است به دانشجویان با عنوانهای متفاوت پرداخت شود را بر عهده گرفته است. البته لازم به ذکر میباشد که مبالغ پرداختی در این تسهیلات مبالغ قابل توجهی نمیباشد و دانشجویان نمیتوانند بر اساس دریافت وامهایی از دانشگاه بر تامین هزینه تحصیلات و یا دیگر موارد، برنامهریزی نمایند و این مبالغ فقط مبالغ بسیار ناچیزی میباشد که دانشجویان با دریافت آنها میتواند آن را برای تامین بخش بسیار کوچکی از تامین هزینههای خود استفاده نماید.
این تسهیلات به آن دسته از دانشجویان پرداخت میشود که متاهل میباشند. همانطور که بیان گردید دانشجویان اکثراً دارای شغلهای مناسب و درآمد کافی نمیباشند و دلیل آن هم این است که تحصیلات خود را تمام نکردهاند و مدرک تحصیلی آنها در دستشان نیست که بر اساس مدرک و در زمینه تحصیلات خود استخدام شوند و اگر هم بخواهند در زمینههای غیر تحصیلات خودشان شروع به کار نمایند، به دلیل اینکه معمولا نصف روز خود را در دانشگاه مشغول به تحصیل میباشند، بنابراین نمیتوانند شغلهای تمام وقت و مناسب برای خود پیدا کنند و در نتیجه درآمدی که به دست میآورند، معمولا در حدی نمیباشد که بتوانند از پس زندگی خود برآیند و در این میان اگر فردی متاهل باشد و قرار باشد که به غیر از خرج خود، خرج یک خانه را هم بدهند و یا برای خود و خانواده اش، مسکنی جهت زندگی فراهم نماید، به احتمال زیاد با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین وزارت علوم برای فراهم نمودن و تسهیل نمودن شرایط تحصیل برای افراد متاهل، به آنها وامهای ودیعه مسکن دانشجویی را پرداخت میکند.
از آنجایی که ودیعه مسکن در انواع شهرها متفاوت میباشد، از این رو این وزارت نیز این تسهیلات را با مبالغ متفاوت به دانشجویان تقاضا کننده در انواع شهرها پرداخت میکنند. در واقع اگر فردی در شهر تهران درخواست کننده این وام باشد، مبلغ دریافتی توسط این تسهیلات، قاعدتاً بیشتر از فردی خواهد که این تسهیلات را در شهرهای کوچکتر درخواست میکنند. البته هر فردی نمیتواند از این تسهیلات استفاده کند و همانند هر تسهیلات دیگری افراد باید دارای شرایطی باشد که حائز شرایط دریافت این تسهیلات گردند.
* مهمترین و اولین شرطی که باید هر فرد درخواست کننده این وام دار را باشد، این است که متاهل باشد. این تسهیلات به افراد مجرد داده نمیشود و مخصوص افرادی میباشد که ازدواج نمودهاند.
* فرد درخواست کننده تسهیلات نمیتواند هم از این تسهیلات استفاده نمایید و هم در خوابگاه دانشجویی سکونت داشته باشد.
* دانشجو باید حتماً خانهای را اجاره و رهن نماید و سند تعهدنامه و یا اجاره نامه خود را با کد رهگیری در دست داشته باشد و برای درخواست وام با دیگر مدارک مورد نیاز، تحویل مرکزیا سازمان مربوطه نماید و این سند حتماً باید به نام خود فرد و یا همسر وی باشد تا فرد مشمول دریافت این تسهیلات گردد.
* دانشجویان در هر مقطع تحصیلی، (کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا) فقط یک بار میتوانند از این تسهیلات استفاده نمایند. در واقع اگر فرد در مقطع تحصیلی کارشناسی تحصیل میکند و یک بار از این تسهیلات استفاده نموده است، بار دیگر نمیتواند از این تسهیلات استفاده نماید ولی اگر وی در ادامه تحصیلات خود وارد مقطع کارشناسی ارشد گردد، میتواند بار دیگر برای دریافت این وام درخواست دهد.
* دیگر شرطی که برای دریافت این تسهیلات ضروری میباشد، مکان مورد اجاره وی میباشد. در واقع افراد درخواست کننده نمیتوانند در شهر دیگری به جز شهر محل تحصیل و یا محل سکونت دانشجو منزل اجاره نمایند و از این تسهیلات استفاده کنند. فقط اجاره منزل در شهر محل تحصیلی و سکونت دانشجو مورد قبول این وزارت برای ارائه تسهیلات ودیع مسکن میباشد.
* به خانمها در شرایطی این وام ارائه میگردد که خانم شاغل به تحصیل دارای فرزند باشد و به علت فوت، همسر، طلاق از همسر، از کار افتادگی همسر، سرپرست فرزندان خود باشد.
* دانشجویان ترم آخری نمیتوانند از این تسهیلات استفاده کنند چرا که زمان مورد نیاز برای باز پرداخت وام خود را ندارند و همچنین با اتمام تحصیلات خود خواهند توانست به اشتغال تمام وقت مشغول شوند.
* این تسهیلات مبلغ حداکثری دارد و امکان پرداخت بیشتر از آن مبلغ حداکثری تعیین شده، وجود ندارد. حتی اگر فرد منزلی اجاره نماید که ودیعه آن بیشتر از مبلغ حداکثری این تسهیلات را داشته باشد نمی تواند بیشتر از مبلغ حداکثری وام را تقاضا نماید ولی اگر چنانچه مبلغ ودیعه پرداختی برای اجاره منزل خود کمتر از مبلغ حداکثری این تسهیلات باشد، فقط به اندازه مبلغ ودیعه منزل اجارهای، به فرد تسهیلات پرداخت میشود.
* اگر دو دانشجوی زن و مرد با هم ازدواج نمایند فقط یکی از آنها میتوانند از تحصیلات ودیعه مسکن دانشجویی استفاده کنند.
* معمولا رایج است که زمان آغاز ثبت نام تسهیلات ودیعه مسکن در ابتدای نیم سال تحصیلی شروع میشود.
* این تسهیلات به دو صورت به دانشجویان پرداخت میشود. یکی از انواع آن این است که وام پرداختی از صندوق و منابع صندوق به دانشجویان پرداخت شود و نوع دوم به این صورت میباشد که از طریق بانکهای عامل به پرداخت این وام اقدام گردد. اگر وام پرداختی از نوع اول یعنی منابع صندوق باشد، دانشجوی باید تا قبل از اتمام تحصیلات خود، مبلغ دریافتی و سود آن را به صندوق بازپرداخت نماید و اگر چنانچه تا آن زمان با صندوق تسویه حساب ننمود باشد باید در هنگام فارغ التحصیل تمام مبالغ بدهی خود را به صورت یکجا به صندوق بازپرداخت نماید ولی در نوع دوم بستگی به این دارد که چه نوع قراردادی بین بانک و دانشجو برقرار شده است و مدت بازپرداخت آن چگونه تعیین گشته است.
* اگر فرد در شهر تهران تحصیل نماید و درخواست دریافت این تسهیلات را داشته باشد، مبلغی که به وی پرداخت خواهد گشت ۱۵۰ میلیون تومان خواهد بود.
* اگر فرد در کلانشهرهای اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز، مشهد، کرج، قم و کرمانشاه تحصیل نماید و وام خود را از این شهرها درخواست نماید، مبلغ تسهیلات ودیعه مسکن ۱۲۰ میلیون تومان خواهد بود.
* اگر فرد به غیر از شهرهای بیان شده در دو مورد بالا تحصیل نماید و وام ودیعه مسکن را تقاضا نماید، مبلغ وام تعلق گرفته به وی ۶۵ میلیون تومان خواهد بود.
* البته این مبالغ میتواند با تصمیمات جدید مراجع مربوطه تغییر نماید. بنابراین برای اطلاع دقیقتر در مورد مبلغ وامی که به شما تعلق میگردد، میتوانید به سایت مراکز مربوطه مراجعه نمایید.
* مبالغ بیان شده حداکثر مبالغی میباشد که برای افراد درخواست کننده وام پرداخت میشود و اگر فردی منزلی را اجاره نماید که مقدار مبلغ پرداختی به آن از مبالغ بیان شده در فوق کمتر باشد به اندازه همان مبلغ پرداختی بابت رهن منزل به وی پرداخت خواهد شد.
* در حال حاضر بانک قرض الحسنه مهر ایران تنها بانکی میباشد که وام ودیعه مسکن دانشجویان را پرداخت میکند و برای دریافت این وام افرادی که شرایط لازم را دارند، با در دست داشتن مدارک مورد نیاز که مهمترین آن مدارک اجاره نامهای می باشد که دارای کد رهگیری باشد، میتوانند به شعب این بانک مراجعه نمایند و درخواست وام ودیعه مسکن را داشته باشند. البته قبل از مراجعه به بانک باید در سامانه مربوط ثبت نام نمایند.
همانطور که بیان گردید، برای دریافت وام ودیعه مسکن نیاز است که افراد به سامانه ثبت نام وام صندوق رفاه به نشانی WWW.Swf.ir مراجعه نمایند و مدارکی را که در این سامانه از افراد درخواست میشود را در سامانه بارگذاری نمایند.
همه دانشجویان برای ثبت نام وامهای دانشجویی خود نیاز است که به سامانه ثبت نام وامهای دانشجویی به نشانی WWW.Swf.ir مراجعه نمایند.
سند تعهدنامه، اجاره نامه رسمی، سند ازدواج، نامه رسمی از دادگاه جهت سرپرستی فرزند برای دانشجویان متاهل زن.
* سند تعهدنامه را باید از کارشناسان دانشگاه یا از طریق سامانه آنلاین ثبت اسناد دریافت نمایند. * اجاره نامه باید توسط مشاور املاک دارای مجوز قانونی میباشند و اجاره نامههای نوشته شده توسط آنها دارای کد رهگیری میباشد نوشته شده باشد.
* سند ازدواج افراد نیز حتماً از طریق سامانه استعلام ثبت احوال استعلام خواهد شد.
دیگر تسهیلاتی که وزارت علوم در اختیار دانشجویان قرار میدهد، وام شهری دانشجویان میباشد. این وام به همه دانشجویان تعلق میگیرد و شرط تاهل یا مجرد بودن در آن وجود ندارد ولی افراد بر اساس نیاز مالی که دارند اولویت بندی میشوند و آن دسته از افرادی که نیاز مالی بیشتری دارند، قبل از دیگر دانشجویان وام را دریافت میکنند. در این تسهیلات مبالغ در نظر گرفته شده به خود افراد داده نمیشود و فقط به عنوان شهریه به حساب دانشگاهها پرداخت میشود در نتیجه این وام در دانشگاههایی ارائه میگردد که دارای شهریه باشند. مانند دانشگاههای غیرولتی پیام نور و غیره.
برای اینکه افراد درخواست این وام را داشته باشند، نیاز است که به صندوق رفاه دانشجویان مراجعه نمایند و درخواست خود را مبنی بر دریافت وام شهریه دانشجویی به آنها اعلام دارند و از شرایط مورد نیاز برای این وام اطلاع یابند و اگر دارای شرایط مورد نیاز باشند، میتوانند به سایت صندوق رفاه دانشجویان مراجعه نمایند تا با اعلام و ثبت درخواست خود، در لیست نوبت دریافت وام شهری دانشجویان قرار بگیرند.
این زمان متغیر میباشد و نمیتوان زمان دقیقی را برای آن مشخص نمود. زمان مورد نیاز برای انتظار بستگی به مواردی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
* زمانی که فرد تقاضای وام را نموده است چند نفر قبل از وی در آن سامانه ثبت نام نموده اند و در نوبت دریافت وام شهریه دانشجویی میباشند.
* مورد مهم دیگری که زمان انتظار برای دریافت وام به آن بستگی دارد این است که صندوق مورد نظر چه مقدار اعتبار را دارا میباشد و به چند نفر امکان پرداخت وام را خواهد داشت.
بنابراین زمان انتظار برای دریافت وام شهری دانشجویان به اعتبار صندوق و تعداد متقاضیان بستگی دارد.
* فرد درخواست کننده باید دارای نیاز مالی باشد. از آنجایی که اعتبار صندوق محدود میباشد، بنابراین نمیتوان به همه دانشجویان این وام را ارائه نمود. بنابراین معاونت دانشجویان به بررسی وضعیت مالی دانشجویان درخواست کننده میپردازد و به آن دسته از دانشجویانی که دارای اولویت نیاز مالی میباشند، وام شهریه دانشجویی را پرداخت میکنند.
* فرد درخواست کننده این وام باید از طرف دانشگاه تایید شده باشد. در واقع فرد باید صلاحیت اخلاقی داشته باشد و شئونات دانشجویی را رعایت نماید.
* فرد درخواست کننده نباید از دیگر کمکهای مالی وزارت علوم استفاده نموده باشد. در واقع فرد نباید از بورس تحصیلی، کمک یا وام موسسات دیگر بهره برده باشد.
* فردا درخواست کننده زمانی حائز شرایط دریافت این وام خواهد بود که بیکار باشد و یا در کاری مشغول باشد که حقوقی دریافت نمیکند. در واقع درآمدی نداشته باشد. مگر اینکه به کار دانشجویی مشغول باشد.
* به غیر از این شرایط که جز شرایط عمومی دریافت وام شهریه دانشجویی به حساب میآید، شرط آموزشی نیز برای وام گیرندگان برقرار میباشد که این شرط نیز تمام وقت بودن آموزشی دانشجو میباشد. در واقع دانشجویان باید حداقل تعداد واحدهای مورد لزوم طبق مقررات آموزشی را دریافت کرده باشند.
* اگر دانشجوی درخواست کننده این وام در ترم آخر تحصیلی خود قرار گرفته باشد، برخلاف وام ودیعه مسکن، امکان دریافت وام شهری دانشجویی را دارد و حتی میتواند با دریافت نصف حداقل تعداد واحدهای الزامی طبق مقررات آموزشی نیز، به دریافت این وام اقدام نماید.
جواب این سوال منفی میباشد و افراد فقط مجاز به دریافت وام شهریه دانشجویی در سنوات تحصیلی مجاز میباشند. همانطور که میدانید افراد باید دوره کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد ناپیوسته خود را طی دو سال تحصیلی و یا ۴ ترم بگذرانند و دوره کارشناسی پیوسته را در چهار سال تحصیلی و یا ۸ ترم بگذرانند و کارشناسی ارشد پیوسته و همچنین دکترای حرفهای را باید در ۶ سال تحصیلی یا ۱۲ ترم بگذرانند، دکترای تخصصی ناپیوسته غیر بورسیه را باید حداکثر در چهار سال تحصیلی و یا ۸ ترم بگذرانند.
اگر افراد در هر یک از مقاطع تحصیلی بیان شده تحصیل نمایند، مجاز هستند که حداکثر تا سالهای بیان شده تحصیلات خود را به اتمام برسانند تا مشمول دریافت این وام گردند و اگر مثلاً در دوره کارشناسی تحصیل مینمایند و واحدهای خود را در ۴ سال به اتمام نرساندند و گذراندن واحدها به ترم ۹ یا بیشتر از آن به طول بکشد، دیگر نمیتوانند از ترم ۹ به بعد از وام شهریه دانشجویی استفاده نمایند.
* اگر فردی مرخصی تحصیلی مجاز تایید شده از طرف دانشگاه داشته باشد، ترمهای مرخصی گرفته از تعداد ترمهای مجاز در سنوات تحصیلی کسر میشود و این مرخصیها جزو دوره تحصیلی فرد محاسبه نمیشود.
* فقط در شرایط بسیار استثنایی و در صورت تایید و تصویب معاونت دانشگاه امکان اضافه کردن یک ترم دیگر به سنوات مجاز تحصیلی برای دریافت وام وجود خواهد داشت.
این وامها را باید در مدت ۳ تا ۶ ماه بازپرداخت نمود. در واقع در ابتدای ترم تحصیلی به افراد پرداخت میشود و تا پایان ترم فرد باید تسویه حساب نمایند. این وامها بدون بهره میباشند و حتی کارمزدی نیز برای آنها در نظر گرفته نمیشود.
این وامها مهلت بازپرداخت بیشتری از وامهای کوتاه مدت دارند و افراد باید تا پایان تحصیلات خود و فارغ التحصیلی خود از دانشگاه این وام را بازپرداخت نمایند و با دانشگاه تسویه حساب نمایند.
همانطور که از نام این نوع وامها میتوان دریافت، مدت بازپرداخت آنها بیشتر از دو نوع دیگر میباشد و محدود به فارغ التحصیلی فرد از دانشگاه نمیشود. این وامها خود به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
وامهای بلند مدتی که از منابع داخلی پرداخت میشود و وامهای بلند مدتی که از منابع وزارت علوم تحقیقات و فناوری پرداخت میشود.
برای مبالغ اعطایی به روز برای وام شهریه دانشجویی بهتر است از سامانه ثبت نام و مراکز مربوطه اطلاع یابید ولی مبالغ اعطایی در سال ۱۴۰۲ از صندوق رفاه دانشجویی به شرح زیر میباشد:
* اگر فرد در مقطع کاردانی و کارشناسی باشد میتواند دو و نیم میلیون تومان وام شهریه دانشجویی را دریافت نماید.
* اگر فرد در مقطع دکترای حرفهای باشد میتواند ۳ میلیون تومان وام شهریه دانشجویی را دریافت نماید.
* اگر فرد در مقطع دکترای تخصصی پیوسته و ناپیوسته باشد، میتواند شش و نیم میلیون تومان وام شهری دانشجویی را دریافت نماید.
* اگر فرد در مقطع کارشناسی باشد، هفت و نیم میلیون تومان وام را میتواند از این بانک دریافت نماید.
* اگر فرد در مقطع کارشناسی ارشد باشد، ۱۰ میلیون تومان وام را میتواند از این بانک دریافت نماید.
* اگر فرد در مقطع دکترا باشد، ۲۰ میلیون تومان وام را میتواند از این بانک دریافت نماید.
جهت مشاهده وامها و شرایط خرید و فروش آن بر روی لینک زیر کلیک نمائید :
خرید و فروش وام ازدواج در تبریز