یکی دیگر از وامهایی که به دانشجویان پرداخت میشود، وام ضروری دانشجویان میباشد. وام ضروری دانشجویی به آن وام هایی گفته میشود که اکثراً برای آن دسته از دانشجویان تعلق میگیرد که به بلایای طبیعی و بیماریها گرفتار شده باشند. ولی گفتنی است که فقط این دسته از دانشجویان مشمول وامهای ضروری دانشجویی نمیشوند، بلکه این وام به دانشجویانی که از نظر علمی در سطح قابل توجهی میباشند و میتوانند با شرکت در فعالیتهای علمی و فرهنگی به رتبههای بالایی دست یابند نیز تعلق می گیرد. علت ارائه وام برای این دسته از دانشجویان، تشویق به شرکت در چنین فعالیتهایی می باشد و دیگر افرادی که مشمول دریافت چنین وامهایی میشوند، افرادی میباشند که ورزشکار هستند و قصد شرکت در فعالیتهای ورزشی را دارند.
همانطور که بیان گردید اگر دانشجویان حامی مالی نداشته باشند، شرایط تحصیل و زندگی آنها سخت خواهد بود. چرا که نمیتوانند به کار درست و حسابی مشغول شوند و درآمد کافی داشته باشند. بدین منظور یا باید فردی از نظر خانوادگی در وضعیت مالی قابل قبولی باشد که بتواند از پس هزینهها و مخارج تحصیل و زندگی خود برآید و یا اینکه دولت کمک حال این افراد گردد. بنابراین وزارت علوم در زمینههای متفاوت به کمک دانشجویانی که از نظر مالی در حد مطلوبی نمیباشند، آمده است. البته در این بین برخی از وامهای پرداختی این وزارت نیز صرفاً جهت تشویق و ترغیب دانشجویان به انجام کارهایی که میتوانند به نفع دانشگاه و حتی کشور باشد، می باشد و این وامها ربطی به نیاز مالی دانشجویان ندارد.
وام ضروری دانشجویی انواع و اقسام بسیار متنوعی دارد و در هر دانشگاه مبالغ متفاوتی برای آنها داده میشود. برای مثال مبالغ پرداختی دانشگاه آزاد متفاوتتر از مبالغ پرداختی در دانشگاههای دولتی میباشد. همچنین مواردی که در این دانشگاهها شامل وام ضروری میباشند، بسیار متفاوتتر میباشند.
* آن دسته از دانشجویانی که بر اثر سانحه و یا حوادث آسیب دیدهاند.
* دانشجویانی که به بیماریهای خاصی مبتلا گشته اند و یا بیماری هایی دارند که از هزینههای بالایی برخوردار میباشد.
* اگر دانشجویی سرپرست افرادی در خانواده خود باشد و یکی از این افراد که تحت تکفل دانشجو میباشند، به بیماریهای خاصی مبتلا شود و یا هزینه درمان آن بالا میباشد.
* اگر بر اثر حوادث و یا به دلایل طبیعی یکی از اعضای درجه اول خانواده دانشجو فوت نماید. برای مثال پدر و مادر همسر یا فرزند دانشجو
* اگر دانشجویی متاهل باشد و در زمان دانشجویی خود صاحب فرزند شود.
* و مواردی که رئیس صندوق تشخیص دهد که امکان پرداخت این وام برای رویداد مربوطه وجود دارد.
لازم به ذکر میباشد که اگر زوجینی که برای تولد فرزند خواستار وام ضروری میباشند و هر دو این زوجین دانشجو می باشند، فقط یک وام به آنها تعلق میگیرد و هر دوی آنها نمیتوانند خواستار وام ضروری برای تولد فرزندشان باشند.
همچنین رویدادهای نام برده شده باید در زمان دانشجو بودن فردا اتفاق افتاده باشد و قبل و بعد از دوران تحصیل فرد مورد قبول نمیباشد.
و اما به غیر از رویدادهای موارد خاص دیگر رویدادهایی که با حوادث طبیعی، فرد دانشجو را گرفتار میکنند نیز مشمول دریافت وام ضروری میشوند.
اگر فردی در دوره تحصیل خود در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور باشد و در همین زمان در محل سکونت خود حادثه طبیعی رخ دهد و فرد دچار خسارت گردد، میتواند با در دست داشتن مدارک مورد نیاز و مدرک تعیین کننده میزان خسارت وارده به وی، که این میزان خسارت توسط فرمانداری یا استانداری محل زندگی تشخیص داده میشود، حداکثر ۹ ماه بعد از خسارت وارده میتواند به مراکز مربوطه ارائه دهد و درخواست وام ضروری دانشجو را داشته باشد.
و اما دانشجویانی که کم توان میباشند و یا از معلولیت رنج میبرند، نیز دسته دیگری از افرادی میباشند که امکان استفاده از این وامها را دارا میباشند. از جمله افرادی که در این دسته جای میگیرند عبارتند از: دانشجویانی که از بینایی و شنوایی کامل برخوردار نمیباشند و یا کلاً نابینا و ناشنوا میباشند و همچنین آن دسته از افرادی که معلول جسمی یا حرکتی هستند.
افراد کم بینا به آن افرادی گفته میشود که بینایی آنها از کیفیت پایینی برخوردار باشد. در واقع اگر بر حسب مقیاس هندسی کیفیت بینایی آنها سنجیده شود، باید بین یکی ۱.۱۰ تا ۳.۱۰ باشد. برای اینکه فرد کم بینایی خود را به مرکز ارائه وام ثابت نمایید، نیاز است که گواهی پزشکی تخصصی یا سازمان بهزیستی را با تاییدیه معاونت دانشگاه در دست داشته باشد و اما افراد نابینا نیز باید کیفیت بینایشان کمتر از ۱.۱۰ باشد و یا میزان بینایی وی کمتر از ۲۰ درجه باشد.
برای افراد ناشنوا و کم شنوا نیز نیاز به گواهی پزشکی تخصصی وجود دارد و در این گواهی تایید گردیده باشد که فرد با اینکه از سمعک و یا جراحی و سایر وسایلی که امکان بهتر کردن کیفیت شنوایی وی را فراهم میکردند، استفاده نموده است ولی باز هم نتوانسته است که مشکل شنوایی خود را برطرف نماید و آستانه شنوایی وی بیش از ۹۱ سی بل سنجیده شده است.
افراد معلول جسمی و حرکتی نیز نیاز به گواهی پزشکی تخصصی یا سازمان بهزیستی دارند و این گواهی نیز باید توسط معاون دانشگاه تایید گردد که این فرد معلولیتهایی دارد و بر اساس این معلولیت دچار مشکلاتی در فعالیتهای روزمره خود گشته است.
برای همه این موارد نیز حداکثر ۹ ماه نیاز است که مدارک و مستندات را ارائه دهند.
همه رویدادها فقط زمانی قابل قبول میباشد که در زمان تحصیل فرد روی داده باشد.
° افرادی که در کنکور رتبههای برتر را به دست آوردهاند و فرقی بین رشتههای تحصیلی وجود ندارد و در همه رشتهها افرادی که رتبه یک تا ۵۰۰ را به دست آوردهاند مشمول دریافت این وام میشوند.
° اگر افراد از طریق المپیادهای علمی دانش آموزی، در مقطع کارشناسی شرکت کند و به یکی از سه رتبه اول کشوری دست یابد.
°انواع جشنوارههایی با تایید وزارت علوم برگزار میگردد و افراد زیادی در آن شرکت میکنند. مانند جشنواره جوان خوارزمی و در بین افراد شرکت کننده در این جشنوارهها افرادی که یکی سه رتبه اول را به دست آوردهاند، مشمول دریافت این وام میشوند.
°آن دسته از افرادی که به عنوان دانشجویان نمونه کشوری تعیین و معرفی گردیدهاند.
° آن دسته از دانشجویانی که کاشف و مخترع میباشند. البته این اکتشافات و اختراعات افراد باید به تایید دفتر استعدادهای درخشان و معاونت پژوهش دانشگاه درآمده باشد.
° در عین حال که قهرمان ورزشی هستند، باید معدل کلی شان نیز ۱۵ باشد تا مشمول دریافت وام ضروری دانشجویی گردند.
° آن افرادی که در المپیادهای ورزشی و مسابقات قهرمانی دانشگاههای کشور و همچنین مسابقات جهانی و آن افرادی که در تیمهای ملی حضور یافتهاند که از اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم یا وزارت ورزش و جوانانی تایید گشتهاند و توانسته اند رتبههای برتر ۱ تا ۳ را به دست آوردهاند، دیگر افرادی هستند که مشمول دریافت وام ضروری میگردند.
° این وامها نیز از نوع وامهای تشویقی میباشد و برای رتبهگیری این افراد و تشویق آنان به ادامه فعالیتهای خودشان این وام داده میشود.
° اگر افراد بتوانند در دوره تحصیلی خودشان به چنین رتبههایی دست یابند، میتوانند حداکثر تا ۶ ماه بعد از رتبهگیریشان مدارک مورد نیاز را برای دریافت وام ارائه دهند.
به هر شرایطی دولت میخواهد که ازدواج جوانان را تسهیل نماید و انواع و اقسام مزایا و تسهیلات را به آنها ارائه میدهد تا جوانان از مشکلات مالی ازدواج نترسند و از ازدواج فرار نکنند. چرا که بالا رفتن سن ازدواج می تواند یکی از دلایل افزایش افسردگی و همچنین فساد در جامعه می باشد و دیگر دلیل تشویق جوانان به ازدواج و فرزندآوری آن ها می باشد، چرا که جامعه به دلیل آمار ازدواج پایین و همچنین آمار فرزندآوری پایین، رو به پیری میرود و اگر همچنان این آمار روند کاهشی داشته باشد، جامعه با مشکل اساسی روبرو خواهد شد. بنابراین وزارت علوم نیز برای دانشجویان وامی را به عنوان وام ازدواج پرداخت میکند ولی به شرط اینکه ازدواج آنها در دوران تحصیلی شان در دانشگاه صورت بگیرد.
دانشجویان در هر مقطعی تحصیلی فقط یک بار امکان دریافت چنین وامی را دارند. در واقع اگر فردی در دوره کارشناسی تحصیل میکند و با ازدواج خود در این دوره یک بار از وام ازدواج دانشجویی استفاده کرده باشد و بنا به دلایلی مانند فوت همسر یا طلاق، بار دیگر ازدواج نماید، در این مرتبه امکان دریافت دوباره وام ازدواج دانشجویی را نخواهد داشت.
همانطور که مشاهده کردید وام ضروری از جمله وامهایی میباشد که به عنوانهای مختلف به افراد مختلف و با شرایط متفاوت پرداخت میشود تا این افراد بتوانند با دریافت این وامها بخشی از هزینههای زندگی خود را پوشش دهند.
این وامها در دورههای تحصیلی متفاوت، شرایط متفاوتی دارند و دانشجویان در هر نیم سال فقط یک بار اجازه دریافت وام ضروری برای رویدادهای متفاوت را دارا میباشند و همچنین یک فرد نمیتواند برای یک رویداد خاص و واحد در هر مقطع تحصیلی دو بار وام ضروری دریافت نماید. نمونه مثال آن همین وام ازدواج دانشجویی میباشد که برایتان بیان نمودیم.
لازم به ذکر میباشد که این وامها برای خود سقف مجاز مشخصی دارند و امکان پرداخت بیشتر از آن حتی با وجود اینکه هزینههای فرد بالغ بر سقف وام باشد، وجود ندارد ولی چنانچه سقف وام از مقدار هزینه فرد برای رویدادی خاص بیشتر باشد، در این صورت فقط به اندازه هزینه آن رویداد به فرد وام پرداخت خواهد شد.
این وامها صرفاً برای دانشجویانی میباشد که در دانشگاههای دولتی به صورت روزانه یا تمام وقت تحصیل مینمایند و یا مراکز وابسته به دستگاههای اجرایی و همچنین آموزشکدههای فنی و حرفهای. ولی در موارد استثنایی و در صورت وجود اعتبار مازاد و در صورتی که رئیس صندوق تشخیص دهد، امکان ارائه وام ضروری فقط برای رویدادهای حوادث و بلایای طبیعی برای افرادی که از سایر دانشگاهها مراکز آموزش عالی کشور درخواست این وام را داشته باشند، وجود خواهد داشت.
* اگر فرد در دوره کاردانی یا کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد ناپیوسته تحصیل نماید، حداکثر مجاز است که برای ۲ رویداد وام ضروری دانشجویی را دریافت نماید.
* اگر فرد در دوره کارشناسی پیوسته و دکترای تخصصی ناپیوسته غیر بورسیه تحصیل نماید، حداکثر مجاز است که برای ۴ رویداد از از وام ضروری دانشجویی استفاده نماید.
* اگر در دوره کارشناسی ارشد پیوسته و دکترای پیوسته و دکترای حرفهای تحصیل نماید نیز حداکثر مجاز است برای ۵ رویداد از وام ضروری دانشجویی استفاده نماید.
البته قابل ذکر میباشد که همانطور که بیان گردید افراد با اینکه میتوانند از چندین رویداد بسته به مقطع تحصیلی خود از وام ضروری استفاده نمایند، ولی نمیتوانند در یک نیم سال تحصیلی برای ۲ رویداد به صورت همزمان وام ضروری دانشجویی را درخواست نمایند. این شرایط برای تمامی رویدادها و حتی برای طرحهای تشویقی نیز صادق میباشد و در واقع از شرایط عمومی تمامی رویدادها برای دریافت وام ضروری دانشجویی محسوب میشوند.
* برای همه رویدادها باید سند تعهدنامه الصاقی در سامانه صندوق رفاه دریافت گردد.
* برای همه رویدادها ارائه سندی که برای هزینههای انجام شده در دست فرد میباشد و دیگر مدارکی لازم برای دریافت این وام ضروری می باشد و از آنجایی که این هزینهها متفاوت میباشند، بنابراین سندهای آنها نیز متفاوت خواهد بود که این اسناد عبارتند از:
° اگر از افراد درجه یک فرد دانشجو فوت گردد، باید گواهی فوت فرد فوت شده را با تایید پزشک معتمده دانشگاه ارائه نمود.
° اگر دانشجو صاحب فرزند شود، باید گواهی تولد فرزند خود را به تایید پزشک معتمد دانشگاه درآورد و آن گواهی را ارائه نماید.
° در صورتی که خود دانشجو یا افراد تحت تکفل وی به بیماری خاص و یا پرهزینه مبتلا گردند، باید فاکتور هزینههای درمان خود را به تایید پزشک معتمد دانشگاه درآورد و ارائه نماید.
° اگر افراد دچار حوادث و بلایای طبیعی گشته باشند، نیاز است که معرفی نامهای را از فرمانداری یا استانداری محل زندگی خود که دچار حادثه گشته است را تهیه نماید و ارائه کند.
° اگر افرادی کم بینا و نابینا و کم شنوا و ناشنوا یا معلول جسمی و حرکتی میباشند، نیاز است که گواهی پزشکی معتبری را که توسط یک پزشک متخصص یا سازمان بهزیستی داده است را به تایید معاونت دانشجوی دانشگاه برساند و آن را ارائه نماید.
° واما آن دانشجویانی که به عنوان دانشجویان ممتاز یا برتر و قهرمان مخترع و مبتکر میباشند، باید معرفی نامهها را در زمینههای برتری خودشان ارائه نمایند.
° افرادی که برای رویداد ازدواجشان میخواهند وام ضروری دریافت نمایند، نیاز است که سند ازدواج خود را ارائه نمایند.
* این وام فقط به دانشجویانی تعلق میگیرد که در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی دکتری تحصیل میکنند.
* برای دریافت این وام باید سند تعهد محضری ارائه گردد.
* هر ساله مبلغ وام ضروری این دوره از تحصیلات افزایش پیدا میکند.
* میتوان از این وام فقط یک بار در دوره دکتری استفاده نمود.
* برای درخواست این وام باید فرم وام را ارائه نمایند و امور ثبت نام وام دانشجویی را تکمیل کنند. ولی این اقدامات فقط بابت درخواست این وام میباشد و هیچ لزومی به پرداخت وام مربوطه با ارائه این فرم، برای وزارت علوم ایجاد نمیشود.
* علاوه بر وام ضروری ویژه دکتری وام دیگری نیز در این مقطع تحصیلی به دانشجویان به عنوان وام ویژه دکتری پرداخت میشود و نباید این دو مورد وام را با یکدیگر اشتباه گرفته شود.
* این وام به آن دسته از دانشجویانی پرداخت میشود که از هیچ بورسیهای استفاده نکرده باشند.
* دانشجویان مبتکر میتوانند یکی از روشهای زیر را برای دریافت درخواست وام خود انتخاب نماید و از آن طریق اقدام نمایند.
° میتوانند بدون مراجعه حضوری، از سایت دانشگاه اقدام به درخواست وام ضروری مبتکر نمایند.
° میتوانند به صورت حضوری به دانشگاه مراجعه نمایند و از طریق معاونت دانشجویی درخواست خود را برای وام اعلام دارند.
° میتوانند از طریق صندوق رفاه دانشجویی به درخواست خود اقدام کنند.
* این وام در دو مرحله به افراد پرداخت میشود.
* تنها آن دسته از افراد قهرمان ورزشی میتوانند از این وام استفاده کنند که در دانشگاههای روزانه تحصیل مینمایند و از هیچ بورسیهای استفاده نکنند.
* تمامی وامهای دانشجویی فقط در سنوات تحصیلی مجاز ارائه میگردند و وام ضروری مبتکر نیز از همه قانون تبعیت میکند.
* مبلغ حداکثری این وام دو برابر سقف مجاز وام ضروری عادی میباشد.
* نحوه درخواست وام ضروری قهرمان ورزشی نیز به همان سه طریق بیان شده در وام ضروری مبتکر می باشد.
* آن دسته از دانشجویانی که رتبههای برتر ۱ تا ۳ مسابقات قهرمانی داخلی را کسب نمودهاند، برای اینکه مشمول دریافت این وام گردند، نیاز است که حداقل دو بار مقام کسب نمایند.
* این افراد فقط یک نیم سال تحصیلی بعد از کسب رتبه قهرمانی وقت دارند که درخواست وام قهرمانی ورزشی را بدهند.
* اگر فرد درخواست کننده این وام در دوره دکتری تحصیل نماید، شرط معدل کل حداقلی که نیاز است تا مشمول دریافت این وام گردد، ۱۵ میباشد. ولی در دورههای پایینتر کسب معدل کل حداقل ۱۴ کفایت میکند.
* افرادی که لوازم ضروری برای ورزش مورد فعالیت خود نیاز دارند، تهیه نمایند را میتوانند با فاکتور تهیه نمایند و فاکتور آن را ارائه کنند تا علاوه بر وام عادی که برای این دانشجویان در نظر گرفته شده است، هزینه تهیه این لوازم نیز به وام اضافه گردد.
جهت مشاهده وامها و شرایط خرید و فروش آن بر روی لینک زیر کلیک نمائید :
خرید و فروش وام ازدواج در تبریز